Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką

Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką

4.4 1.9K oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1000 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia dorsza i marchewki
  • 200 g ryżu basmati
  • 400 - 500 g fileta z dorsza, bez skóry (4 kawałki)
  • pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia dorsza
  • rozmaryn, suszony ilość do oprószenia dorsza i marchewki
  • 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 g ostrej musztardy
    10 g musztardy Dijon
  • 10 g musztardy francuskiej
  • ¼ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1223 mg
Białko 26.8 g
Kalorie 2020.1 kJ / 482.5 kcal
Tłuszcz 20.5 g
Błonnik 5.5 g
Tłuszcz nasycony 12 g
Węglowodany 52.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...