
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 - 2 ząbki czosnku plus 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry, do grzanek
- 70 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 g oleju rzepakowego
- 420 - 450 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (średniej wielkości)
- 150 g batatów pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
- 400 g mleczka kokosowego
- 250 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżeczka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼ łyżeczki pudru z grzybów (opcjonalnie)
- 1 - 2 łyżki masła klarowanego
- 4 kromki chleba np. tostowego, pokrojone w 1,5 cm kostkę
- 50 - 60 g serka kremowego śmietankowego
- 10 - 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 556.5 kcal / 2328.3 kJ
- Białko
- 22.5 g
- Tłuszcz
- 33.1 g
- Węglowodany
- 32 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.7 g
- Sód
- 942.4 mg