Placki warzywne z awokado, tuńczykiem i jajkami (TM5)

Placki warzywne z awokado, tuńczykiem i jajkami (TM5)

4.0 2 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

Pasta z awokado
  • 250 - 300 g awokado (2 szt.), dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
Placki warzywne
  • 300 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 300 g batatów pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Gotowanie jajek i podanie
  • 400 g wody
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • 1 puszka tuńczyka, w sosie własnym odsączonego z zalewy (150-170 g), podzielonego na kawałki
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • kolendra, świeża tylko liście, posiekane, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 894.8 mg
Białko 16.5 g
Kalorie 1276.8 kJ / 305.2 kcal
Tłuszcz 13 g
Błonnik 6.7 g
Tłuszcz nasycony 2.9 g
Węglowodany 32 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...