Penne z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym

4.6 16 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
1 porcja

Składniki

  • 1000 g wody
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g makaronu, suchego, typu penne
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pomidorów pokrojonych na 2 cm kawałki
    200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ łyżeczki bazylii, suszonej
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g tuńczyka, w sosie własnym z puszki, odsączonego (ok. ½ puszki)
  • 25 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • liście bazylii, świeże (opcjonalnie) do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 2694.3 mg
Białko 25.5 g
Kalorie 2480.2 kJ / 592.8 kcal
Tłuszcz 15.1 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Węglowodany 90 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...