
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos orzechowy
- 3 ząbki czosnku
- 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oleju
- 400 g mleczka kokosowego
- 160 g masła orzechowego podzielonego na kawałki
- 80 g sosu sojowego
- 80 g soku pomarańczowego
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 10 g oleju sezamowego, prażonego
- 1 - 2 łyżki sosu sriracha (patrz wskazówka)
Kurczak, ryż i warzywa
- 600 g wody
- 400 g mleczka kokosowego
- 350 - 400 g ryżu białego, basmati
- 20 g wiórków kokosowych
- 600 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonych w 2-3 cm kostkę
- 200 g minikolb kukurydzy, konserwowych przekrojonych na pół
- 200 g groszku cukrowego, w strączkach świeżego lub mrożonego, uprzednio rozmrożonego (patrz wariant)
- orzeszki ziemne, niesolone posiekane, do dekoracji
- liście kolendry, świeże posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 815.2 kcal / 3410.7 kJ
- Białko
- 34.8 g
- Tłuszcz
- 36.4 g
- Węglowodany
- 82.5 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.9 g
- Sód
- 954.9 mg