
Urządzenia i Akcesoria
Pikantny kurczak z komosą ryżową i sałatką
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
4 filety z piersi kurczaka ze skórą lub bez skóry (łącznie ok. 600 g)
-
45 g oliwy z oliwek
-
60 g białego octu winnego
-
25 g miodu
-
1 łyżeczka musztardy
-
2 ½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2 szczypty
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
10 g sosu sojowego tamari
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
⅓ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
⅓ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
1300 g wody
-
150 g komosy ryżowej (quinoa)
-
200 g batatów pokrojonych w 2 cm kostkę
-
200 g czerwonych buraków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
1 ogórek pokrojony w 2 cm kostkę
-
8 - 12 pomidorków koktajlowych (ok. 200 g), przekrojonych na pół
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1780.8 mg
Białko
47.7 g
Kalorie
2413.3 kJ /
576.8 kcal
Tłuszcz
18.5 g
Błonnik
7.7 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Węglowodany
52.9 g