Urządzenia i Akcesoria
Bowl z ryżem i łososiem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
4 filety z łososia, świeże, bez skóry (ok. 150-200 g każdy)
-
1 ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
250 g ryżu jaśminowego
-
1000 g wody
-
200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, lub mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki200 g fasoli edamame, świeżej lub mrożonej, uprzednio rozmrożonej (patrz wskazówka)
-
4 łyżki ziaren sezamu, białego (opcjonalnie)
-
4 - 8 łyżek sosu sojowego
-
2 awokado dojrzałe, pokrojone w 0,5 cm plastry
-
majonez, do dekoracji (ok. 50 g)majonez japoński (kewpie) do dekoracji (ok. 50 g, patrz wskazówka)
-
sos sriracha do dekoracji (ok. 30 g)
-
kimchi (opcjonalnie) do podania (ok. 200 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
2299.7 mg
Białko
39.1 g
Kalorie
2989.7 kJ /
714.6 kcal
Tłuszcz
35.5 g
Błonnik
7.8 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Węglowodany
59.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER II/2023
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bowl z łososiem, mango i komosą ryżową
40 min
Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem (TM6, TM7)
2 godz. 5 min
Kremowe purée z cheddarem i krewetki z chili
1 godz. 10 min
Bowl ze smażonym łososiem i czarną fasolą
35 min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 min
Meksykańskie burrito bowl z łososiem
35 min
Makaron udon z krewetkami
30 min
Ryż z kimchi i jajkiem w stylu koreańskim
50 min
Miso carbonara z makaronem udon
30 min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1 godz.
Gnocchi z krewetkami w ziołowym sosie
30 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min