Bowl z ryżem i łososiem

Bowl z ryżem i łososiem

4.7 104 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (ok. 150-200 g każdy)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 1000 g wody
  • 200 g fasoli edamame, świeżej lub mrożonej, uprzednio rozmrożonej (patrz wskazówka)
    200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, lub mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 4 łyżki ziaren sezamu, białego (opcjonalnie)
  • 4 - 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 awokado dojrzałe, pokrojone w 0,5 cm plastry
  • majonez japoński (kewpie) do dekoracji (ok. 50 g, patrz wskazówka)
    majonez, do dekoracji (ok. 50 g)
  • sos sriracha do dekoracji (ok. 30 g)
  • kimchi (opcjonalnie) do podania (ok. 200 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 714.6 kcal / 2989.7 kJ
Białko 39.1 g
Tłuszcz 35.5 g
Węglowodany 59.9 g
Błonnik 7.8 g
Tłuszcz nasycony 6.9 g
Sód 2299.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...