Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (ok. 150-200 g każdy)
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g ryżu jaśminowego
- 1000 g wody
-
200
g edamame, świeżej lub mrożonej, uprzednio rozmrożonej (patrz wskazówka)
lub 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej, uprzednio rozmrożonej, pokrojonej na 3 cm kawałki - 4 łyżki ziaren sezamu, białego (opcjonalnie)
- 4 - 8 łyżek sosu sojowego
- 2 awokado, dojrzałe, pokrojone w 0,5 cm plastry
-
majonez japoński (kewpie), do dekoracji (ok. 50 g, patrz wskazówka)
lub majonez, do dekoracji (ok. 50 g) - sos sriracha, do dekoracji (ok. 30 g)
- kimchi, do podania (ok. 200 g) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2989.7 kJ / 714.6 kcal
- Białko
- 39.1 g
- Węglowodany
- 59.9 g
- Tłuszcz
- 35.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Sód
- 2299.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gofry z wędzonym łososiem i puszystym serem feta
45min
Wegetariański poke bowl
50min
Koreański makaron japchae (TM6)
1h 15min
Bowl ze smażonym łososiem i czarną fasolą
35 Min
Fitness bowl z brązowym ryżem, fasolką szparagową, kurczakiem i ciepłą salsą pomidorową
1h
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 Std. 10 Min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1h
Bowl z łososiem, mango i komosą ryżową
40min
Saganaki z krewetkami i fetą
35 Min
Bowl ze szpinakiem i serem halloumi
30min
Makaron udon z krewetkami
30min
Gnocchi z krewetkami w ziołowym sosie
30min