Kurczak w sosie pomidorowo-cebulowym

5.0 3 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji

Składniki

  • 400 - 500 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
    400 - 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ósemki
  • 20 g oleju plus 1 łyżka
    20 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka
  • 1 tuszka z kurczaka (ok. 1400 g)
  • 2 ½ łyżeczki soli plus 2 szczypty
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
    ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
    800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g wody
  • 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 300 - 400 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
    300 - 400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • 120 - 160 g makaronu suchego, typu orzo
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
    liście natki pietruszki, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 706.2 kcal / 2954.7 kJ
Białko 48.8 g
Tłuszcz 40.9 g
Węglowodany 36.1 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 10.7 g
Sód 472.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...