Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w sosie pomidorowo-cebulowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
-
400 - 500 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
-
20 g oleju plus 1 łyżka
-
1 tuszka z kurczaka (ok. 1400 g)
-
2 ½ łyżeczki soli plus 2 szczypty
-
¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
-
200 g wody
-
1 ząbek czosnku przekrojony na pół
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
300 - 400 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
-
120 - 160 g makaronu suchego, typu orzo
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
706.2 kcal /
2954.7 kJ
Białko
48.8 g
Tłuszcz
40.9 g
Węglowodany
36.1 g
Błonnik
6.1 g
Tłuszcz nasycony
10.7 g
Sód
472.5 mg