Kurczak w sosie pomidorowo-cebulowym

Brak ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji

Składniki

  • cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
    400 - 500 g
    400 - 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ósemki
  • oleju plus 1 łyżka
    20 g
    20 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka
  • tuszka z kurczaka (ok. 1400 g)
    1
  • soli plus 2 szczypty
    2 ½ łyżeczki
  • pieprzu białego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
    ¼ łyżeczki
    ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • papryki słodkiej, mielonej
    2 łyżeczki
  • pomidorów pokrojonych w ćwiartki
    800 g
    800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • wody
    200 g
  • ząbek czosnku przekrojony na pół
    1
  • liście laurowe, suszone
    2
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
    300 - 400 g
    300 - 400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • makaronu suchego, typu orzo
    120 - 160 g
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
    liście natki pietruszki, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 706.2 kcal / 2954.7 kJ
Białko 48.8 g
Tłuszcz 40.9 g
Węglowodany 36.1 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 10.7 g
Sód 472.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...