Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w sosie pomidorowo-cebulowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
-
400 - 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ósemki400 - 500 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
-
20 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka20 g oleju plus 1 łyżka
-
1 tuszka z kurczaka (ok. 1400 g)
-
2 ½ łyżeczki soli plus 2 szczypty
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
-
200 g wody
-
1 ząbek czosnku przekrojony na pół
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
300 - 400 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej300 - 400 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
-
120 - 160 g makaronu suchego, typu orzo
-
liście natki pietruszki, świeże, do dekoracjiliście kolendry, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
472.5 mg
Białko
48.8 g
Kalorie
2954.7 kJ /
706.2 kcal
Tłuszcz
40.9 g
Błonnik
6.1 g
Tłuszcz nasycony
10.7 g
Węglowodany
36.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pizzaiola z krojonymi ziemniakami (TM7, TM6, TM5)
55 min
Pizza neapolitańska
9 godz.
Pikantna cielęcina z papryką
30 min
Czekoladowa tarta ze spiralizowaną gruszką (TM6, TM7)
1 godz. 15 min
Wytrawne jajeczne mini frittaty z brokułami i boczkiem
45 min
Zapiekanka z mieloną wołowiną i kalafiorem
1 godz.
Kurczak pieczony z warzywami
1 godz. 20 min
Pulpety w sosie marchewkowym z ziemniakami
40 min
Pieczony kurczak z warzywami
1 godz. 45 min
Kurczak z warzywami z purée z batatów i sosem z nerkowców
1 godz.
Pulpety po myśliwsku
1 godz.
Mini kotlety po kijowsku (de volaille)
45 min