Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w sosie pomidorowo-cebulowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
6 porcji
Składniki
-
cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)400 - 500 g
-
oleju plus 1 łyżka20 g
-
tuszka z kurczaka (ok. 1400 g)1
-
soli plus 2 szczypty2 ½ łyżeczki
-
pieprzu białego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia¼ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej2 łyżeczki
-
pomidorów pokrojonych w ćwiartki800 g
-
wody200 g
-
ząbek czosnku przekrojony na pół1
-
liście laurowe, suszone2
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki300 - 400 g
-
makaronu suchego, typu orzo120 - 160 g
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
706.2 kcal /
2954.7 kJ
Białko
48.8 g
Tłuszcz
40.9 g
Węglowodany
36.1 g
Błonnik
6.1 g
Tłuszcz nasycony
10.7 g
Sód
472.5 mg