Gyros z sosem paprykowym i pieczonymi ziemniakami

Gyros z sosem paprykowym i pieczonymi ziemniakami

4.6 436 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 800 g ziemniaków małych, przekrojonych na pół
    800 g ziemniaków, średnich, pokrojonych w 1 cm frytki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g wieprzowiny np. polędwicy lub karkówki, pokrojonej w cienkie paski
  • 3 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 3 czerwone papryki (ok. 450 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g pieczarek pokrojonych w 0,5 cm plastry
    200 g pieczarek marynowanych, pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 100 g wody
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
    10 g skrobi kukurydzianej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 666.8 kcal / 2789.9 kJ
Białko 26.1 g
Tłuszcz 38.5 g
Węglowodany 54.2 g
Błonnik 9.1 g
Tłuszcz nasycony 14.2 g
Sód 952.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...