Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami

Pieczone piersi z kurczaka w pięciu smakach z ryżem i warzywami

4.6 992 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

  • 5 ząbków czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 50 g oleju
  • 40 g sosu sojowego
  • 30 g miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)
  • 4 piersi z kurczaka, bez skóry i kości (200-250 g każda)
  • 250 g różyczek brokułu małych, ok. 3 cm
  • 200 g marchewki pokrojonej w słupki (ok. 3 x 0,5 cm)
  • 100 - 150 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (ok. 3 x 0,5 cm)
  • 100 - 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (ok. 3 x 0,5 cm)
  • 1 łyżeczka soli plus 2 szczypty do oprószenia
  • 1000 g wody
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 100 g kiełków słonecznika
    100 g kiełków fasoli, świeżych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 614.5 kcal / 2571.2 kJ
Białko 47.5 g
Tłuszcz 20.4 g
Węglowodany 61.5 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 3.6 g
Sód 1389.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...