Stroganow z kurczaka

4.6 114 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

  • 800 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego w 2 cm plastry
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 20 g oleju
  • 120 - 130 g kostek boczku
  • 250 - 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub w plastry
    250 - 300 g brązowych pieczarek, świeżych, pokrojonych w ćwiartki lub w plastry
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (5 x 1 cm)
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g ogórków kiszonych pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu do podania
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1020.6 mg
Białko 31.9 g
Kalorie 1630.2 kJ / 389.6 kcal
Tłuszcz 21.9 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 6.4 g
Węglowodany 16.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...