Urządzenia i Akcesoria
Tofu tikka masala
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
360 - 400 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
-
4 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
30 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki soli
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
¾ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
500 g wody
-
400 g mleczka kokosowego
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
200 - 250 g ryżu basmati
-
400 - 500 g mieszanki warzyw, mrożonej dowolnej, bez ziemniaków
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka przyprawy garam masala
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 łyżka skrobi kukurydzianej
-
kolendra, świeża tylko liście, do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
385.8 mg
Białko
26.6 g
Kalorie
3043.1 kJ /
727.3 kcal
Tłuszcz
31.1 g
Błonnik
9.2 g
Tłuszcz nasycony
16.5 g
Węglowodany
78.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 Min
Bowl z pieczonymi warzywami, czarnym ryżem i marynowanym tofu
1 Std.
Makaron z warzywami w sosie teriyaki
40 Min
Tofu w stylu japońskim, sos dyniowy, spiralizowane frytki
1 Std.
Wegańskie curry z bakłażanem
50 Min
Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM5)
45 Min
Tempeh teriyaki z warzywami i ryżem
40 Min
Ryż z kimchi i jajkiem w stylu koreańskim
50 Min
Wegańskie zielone curry z tofu
25 Min
Wegański pad thai z tofu
45 Min
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50 Min
Kalafior tikka masala
30 Min