Tofu tikka masala

5.0 2 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
    360 - 400 g
  • ząbki czosnku
    4
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    10 g
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    ½
  • oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
    30 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • kolendry, mielonej
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • kurkumy, mielonej
    ¾ łyżeczki
  • wody
    500 g
  • mleczka kokosowego
    400 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ryżu basmati
    200 - 250 g
  • mieszanki warzyw, mrożonej dowolnej, bez ziemniaków
    400 - 500 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • przyprawy garam masala
    1 łyżeczka
  • skrobi kukurydzianej
    1 łyżka
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • kolendra, świeża tylko liście, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 727.3 kcal / 3043.1 kJ
Białko 26.6 g
Tłuszcz 31.1 g
Węglowodany 78.1 g
Błonnik 9.2 g
Tłuszcz nasycony 16.5 g
Sód 385.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...