Bowl z pieczonymi warzywami, czarnym ryżem i marynowanym tofu

Bowl z pieczonymi warzywami, czarnym ryżem i marynowanym tofu

4.4 7 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Marynowane tofu i pieczone warzywa
  • 250 g tofu, średnio twardego pokrojonego na 1-2 cm kostkę
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g syropu z agawy
    20 g miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego, prażonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 250 g papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 250 g marchewki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
  • 250 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 30 g oliwy z oliwek
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
Czarny ryż
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g ryżu czarnego
  • ½ cukinii małej (ok. 150 g), przekrojonej wzdłuż na pół
  • ziarna sezamu do posypania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1295.8 mg
Białko 26 g
Kalorie 2866.5 kJ / 685.1 kcal
Tłuszcz 24.3 g
Błonnik 23.7 g
Tłuszcz nasycony 3.8 g
Węglowodany 110.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...