Proteinowy bowl z falafelami i granatem

Proteinowy bowl z falafelami i granatem

4.0 45 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 35 min
4 porcje

Składniki

  • 300 g zielonej soczewicy, suszonej
  • woda do namoczenia
Falafele
  • 170 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 20 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
Warzywa i sos
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 300 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
    300 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na 4-5 cm kawałki
  • 400 g wody
  • 300 g różyczek brokułu
  • 300 g batatów pokrojonych w 2-3 cm kostkę
  • olej do głębokiego smażenia
  • 120 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżeczki miodu, płynnego
  • 4 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 1 - 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
  • 2 łyżki pestek granatu (opcjonalnie)
  • kolendra, świeża do dekoracji
    natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1066.1 mg
Białko 28.6 g
Kalorie 2111.9 kJ / 504.8 kcal
Tłuszcz 5.5 g
Błonnik 17.2 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Węglowodany 93.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...