
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Makaron
- 120 g napoju roślinnego niesłodzonego
- 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
-
70
g batatów ugotowanych i ostudzonych, pokrojonych na kawałki
lub 70 g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych, pokrojonych na kawałki - 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g mąki z pszenicy durum
Sos z soczewicą
- 160 g warzyw, mieszanych np. marchewki, cebuli, korzenia selera, selera naciowego, pokrojonych na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 200 g soczewicy, suszonej (patrz wskazówka)
- 700 - 750 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 350 g wody
- 80 g czerwonego wina
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich, tymianku, oregano
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cukru
Wegański sos beszamelowy
- 700 g napoju roślinnego niesłodzonego
- 65 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 25 g oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 462.5 kcal / 1935.2 kJ
- Białko
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 16.5 g
- Węglowodany
- 67 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 685.3 mg