
Urządzenia i Akcesoria
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Makaron
-
120 g napoju roślinnego niesłodzonego
-
5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
-
70 g batatów ugotowanych i ostudzonych, pokrojonych na kawałki
-
150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g mąki z pszenicy durum
Sos z soczewicą
-
160 g warzyw, mieszanych np. marchewki, cebuli, korzenia selera, selera naciowego, pokrojonych na kawałki
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
50 g oliwy z oliwek
-
200 g soczewicy, suszonej (patrz wskazówka)
-
700 - 750 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
350 g wody
-
80 g czerwonego wina
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich, tymianku, oregano
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta cukru
Wegański sos beszamelowy
-
700 g napoju roślinnego niesłodzonego
-
65 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
25 g oliwy z oliwek
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
462.5 kcal /
1935.2 kJ
Białko
12.5 g
Tłuszcz
16.5 g
Węglowodany
67 g
Błonnik
7.5 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Sód
685.3 mg