Urządzenia i Akcesoria
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Wegański zamiennik parmezanu
-
orzechów nerkowca85 g
-
płatków drożdżowych (patrz wskazówka)15 g
-
czosnku, mielonego2 szczypty
-
soli½ łyżeczki
Wegański sos boloński
-
czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (z 1 puszki)255 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki150 g
-
selera pokrojonego na kawałki100 g
-
ząbek czosnku1
-
oliwy z oliwek20 g
-
cebula pokrojona na ósemki (patrz wskazówka)1
-
białego wina, wytrawnego100 g
-
krojonych pomidorów, z puszki400 g
-
koncentratu pomidorowego50 g
-
tymianku, suszonego1 łyżeczka
-
rozmarynu, suszonego1 łyżeczka
-
kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
soli1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
323.3 kcal /
1352.6 kJ
Białko
11.6 g
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
34 g
Błonnik
8.6 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Sód
1439.7 mg