Urządzenia i Akcesoria
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Wegański zamiennik parmezanu
-
85 g orzechów nerkowca
-
15 g płatków drożdżowych (patrz wskazówka)
-
2 szczypty czosnku, mielonego
-
½ łyżeczki soli
Wegański sos boloński
-
255 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (z 1 puszki)
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 cebula pokrojona na ósemki (patrz wskazówka)
-
100 g białego wina, wytrawnego
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
-
1 ½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
323.3 kcal /
1352.6 kJ
Białko
11.6 g
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
34 g
Błonnik
8.6 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Sód
1439.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Wegański rosół z pieczonych warzyw
2 godz. 30 min
Tempeh teriyaki z warzywami i ryżem
40 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min
Wegetariańska duszona młoda kapusta
35 min
Tofu tikka masala
55 min
Wegański pad thai z tofu
45 min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30 min
Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-pomidorowym
40 min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1 godz.
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25 min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2 godz. 20 min
Kalafior tikka masala
30 min