
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Shawarma z boczniaków
- 35 g oleju
- 20 g pasty harissa (patrz wskazówka)
- 40 g syropu klonowego
- 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu, mielonego
- 400 g boczniaków, świeżych pokrojonych w ćwiartki
Ziołowy sos jogurtowy
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 5 g mięty, świeżej tylko liście
-
150
g jogurtu sojowego niesłodzonego
lub 150 g jogurtu kokosowego niesłodzonego - 10 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 5 g syropu klonowego
- 5 g oleju
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
Wykończenie
- 130 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 80 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 4 tortille pszenne (Ø 30 cm) (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 372.4 kcal / 1558 kJ
- Białko
- 10.2 g
- Tłuszcz
- 16.8 g
- Węglowodany
- 50.2 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Sód
- 1273.6 mg