Wrapy z shawarmą z boczniaków
TM6 TM5

Wrapy z shawarmą z boczniaków

4.6 (21 ocen)

Składniki

Shawarma z boczniaków

  • 35 g oleju
  • 20 g pasty harissa (patrz wskazówka)
  • 40 g syropu klonowego
  • 5 g skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu, mielonego
  • 400 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w ćwiartki

Ziołowy sos jogurtowy

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g mięty, świeżej, tylko liście
  • 150 g jogurtu sojowego, niesłodzonego
    lub 150 g jogurtu kokosowego, niesłodzonego
  • 10 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 5 g syropu klonowego
  • 5 g oleju
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli

Wykończenie

  • 130 g sałaty lodowej, bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 50 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 80 g ogórka, pokrojonego na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 4 tortille pszenne (Ø 30 cm) (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1558 kJ / 372.4 kcal
Białko
10.2 g
Węglowodany
50.2 g
Tłuszcz
16.8 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Błonnik
6.3 g
Sód
1273.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy