Wrapy z shawarmą z boczniaków

Wrapy z shawarmą z boczniaków

4.5 62 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Shawarma z boczniaków
  • 35 g oleju
  • 20 g pasty harissa (patrz wskazówka)
  • 40 g syropu klonowego
  • 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu, mielonego
  • 400 g boczniaków, świeżych pokrojonych w ćwiartki
Ziołowy sos jogurtowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 5 g mięty, świeżej tylko liście
  • 150 g jogurtu sojowego niesłodzonego
    150 g jogurtu kokosowego, niesłodzonego
  • 10 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 5 g syropu klonowego
  • 5 g oleju
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
Wykończenie
  • 130 g sałaty lodowej bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 80 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 4 tortille pszenne (Ø 30 cm) (patrz wskazówka)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1273.6 mg
Białko 10.2 g
Kalorie 1558 kJ / 372.4 kcal
Tłuszcz 16.8 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 2.5 g
Węglowodany 50.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...