Pikantny kurczak z kokosowym ryżem

Brak ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • ząbki czosnku
    3
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w plastry, do dekoracji
    1
  • oleju
    20 g
  • żółtej pasty curry
    50 g
  • łodygi trawy cytrynowej, świeże przekrojone na pół, lekko rozbite tłuczkiem
    2
    1 łyżeczkę trawy cytrynowej, suszonej
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    20 g
  • liście limonki Kaffir, świeże (opcjonalnie)
    2
    2 liście limonki Kaffir, suszone
  • soli
    1 łyżeczka
  • tuszka z kurczaka mała (ok. 900-1000 g), w całości
    1
    1000 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością
  • wody
    600 g
  • mleczka kokosowego
    250 g
  • ryżu basmati
    250 g
  • kolendra, świeża do dekoracji
  • limonka pokrojona w plastry, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 782.2 kcal / 3272.7 kJ
Białko 47.2 g
Tłuszcz 44.2 g
Węglowodany 42.2 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 16.2 g
Sód 214.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...