Urządzenia i Akcesoria
Pikantny kurczak z kokosowym ryżem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji
Składniki
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w plastry, do dekoracji
-
20 g oleju
-
50 g żółtej pasty curry
-
1 łyżeczkę trawy cytrynowej, suszonej2 łodygi trawy cytrynowej, świeże przekrojone na pół, lekko rozbite tłuczkiem
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 liście limonki Kaffir, suszone2 liście limonki Kaffir, świeże (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
1000 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością1 tuszka z kurczaka mała (ok. 900-1000 g), w całości
-
600 g wody
-
250 g mleczka kokosowego
-
250 g ryżu basmati
-
kolendra, świeża do dekoracji
-
limonka pokrojona w plastry, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
214.8 mg
Białko
47.2 g
Kalorie
3272.7 kJ /
782.2 kcal
Tłuszcz
44.2 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
16.2 g
Węglowodany
42.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pulpety z ziemniakami w migdałowym sosie
1 Std. 20 Min
Spaghetti z cukinii à la carbonara (TM5)
40 Min
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25 Min
Marokańska jagnięcina z cytrynowym kuskusem
4 Std.
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 Min
Smażone bułeczki z wieprzowiną
1 Std. 55 Min
Sernik baskijski z matchą
10 Std. 15 Min
Zupa Pho ze spiralizowaną rzodkwią (TM6, TM7)
50 Min
Gulasz wołowy na piwie z knedlami serowymi
1 Std. 55 Min
Pieczony kurczak z warzywami
1 Std. 45 Min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 Std. 30 Min
Pikantny gulasz na ciemnym piwie
4 Std.