Pikantny kurczak z kokosowym ryżem

3.6 5 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji

Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w plastry, do dekoracji
  • 20 g oleju
  • 50 g żółtej pasty curry
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, świeże przekrojone na pół, lekko rozbite tłuczkiem
    1 łyżeczkę trawy cytrynowej, suszonej
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 liście limonki Kaffir, świeże (opcjonalnie)
    2 liście limonki Kaffir, suszone
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 tuszka z kurczaka mała (ok. 900-1000 g), w całości
    1000 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością
  • 600 g wody
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 250 g ryżu basmati
  • kolendra, świeża do dekoracji
  • limonka pokrojona w plastry, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 214.8 mg
Białko 47.2 g
Kalorie 3272.7 kJ / 782.2 kcal
Tłuszcz 44.2 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 16.2 g
Węglowodany 42.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...