Urządzenia i Akcesoria
Pikantny kurczak z kokosowym ryżem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji
Składniki
-
cebuli przekrojonej na pół120 g
-
ząbki czosnku3
-
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w plastry, do dekoracji1
-
oleju20 g
-
żółtej pasty curry50 g
-
łodygi trawy cytrynowej, świeże przekrojone na pół, lekko rozbite tłuczkiem2
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry20 g
-
liście limonki Kaffir, świeże (opcjonalnie)2
-
soli1 łyżeczka
-
tuszka z kurczaka mała (ok. 900-1000 g), w całości1
-
wody600 g
-
mleczka kokosowego250 g
-
ryżu basmati250 g
-
kolendra, świeża do dekoracji
-
limonka pokrojona w plastry, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
782.2 kcal /
3272.7 kJ
Białko
47.2 g
Tłuszcz
44.2 g
Węglowodany
42.2 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
16.2 g
Sód
214.8 mg