Urządzenia i Akcesoria
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6, TM7)
Składniki
-
750 g batatów obranych lub wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
500 g cebuli, przekrojonej pionowo na pół500 g cebuli szalotki w całości
-
35 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
-
2 łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
5 ząbków czosnku
-
30 g masła
-
2 łyżeczki tymianku, suszonego2 łyżki liści tymianku, świeżych
-
1 ½ łyżki musztardy Dijon
-
1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
-
2 polędwiczki wieprzowe w całości (po ok. 350 g każda)
Sos cebulowo-winny
-
20 g oliwy z oliwek
-
10 g masła
-
1 łyżka cukru
-
70 g czerwonego wina, półsłodkiego lub słodkiego70 g wina Porto
-
½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
150 g wody
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 godz. 30 min
Rolady z polędwiczki z sosem i ziemniakami
55 min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM6, TM7)
15 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1 godz. 40 min
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 godz. 20 min
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
1 godz. 50 min
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
3 godz.
Pieczona wieprzowina z chutneyem, warzywami i purée z batatów
11 godz.
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
1 godz. 15 min
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
2 godz.
Kurczak pieczony z warzywami
1 godz. 20 min
Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem
40 min