Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)

Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)

4.6 56 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

  • 750 g batatów obranych lub wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 500 g cebuli szalotki w całości
    500 g cebuli, przekrojonej pionowo na pół
  • 35 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
  • 2 łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki liści tymianku, świeżych
    2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 ½ łyżki musztardy Dijon
  • 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 2 polędwiczki wieprzowe w całości (po ok. 350 g każda)
Sos cebulowo-winny
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 10 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g wina Porto
    70 g czerwonego wina, półsłodkiego lub słodkiego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 150 g wody

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 843.6 kcal / 3529.5 kJ
Białko 59.3 g
Tłuszcz 35.9 g
Węglowodany 67 g
Błonnik 10.6 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Sód 1542.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...