
Urządzenia i Akcesoria
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
-
750 g batatów obranych lub wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
500 g cebuli szalotki w całości
-
35 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
-
2 łyżeczki soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
5 ząbków czosnku
-
30 g masła
-
2 łyżki liści tymianku, świeżych
-
1 ½ łyżki musztardy Dijon
-
1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
-
2 polędwiczki wieprzowe w całości (po ok. 350 g każda)
Sos cebulowo-winny
-
20 g oliwy z oliwek
-
10 g masła
-
1 łyżka cukru
-
70 g wina Porto
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
150 g wody
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
843.6 kcal /
3529.5 kJ
Białko
59.3 g
Tłuszcz
35.9 g
Węglowodany
67 g
Błonnik
10.6 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Sód
1542.7 mg