Ciasto na parze z borówkami z kremem cytrynowym

3.6 7 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
10 porcji

Składniki

  • 120 g borówek, świeżych
  • 240 g mąki pszennej plus ½ łyżeczki do obtoczenia
  • 4 jajka
  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 150 g cukru
  • 80 g mleka
  • 2 - 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1300 g wody
Krem cytrynowy (lemon curd)
  • 120 g cukru
  • 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
Krem z serka
  • 200 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Przełożenie
  • borówki, świeże do dekoracji (ok. 100 g)
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 587.9 kcal / 2459.7 kJ
Białko 8.9 g
Tłuszcz 40 g
Węglowodany 50.1 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 23.7 g
Sód 225 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...