Urządzenia i Akcesoria
Ciasto na parze z borówkami z kremem cytrynowym
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
10 porcji
Składniki
-
borówek, świeżych120 g
-
mąki pszennej plus ½ łyżeczki do obtoczenia240 g
-
jajka4
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki200 g
-
cukru150 g
-
mleka80 g
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)2 - 3 łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego2 łyżki
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego1 łyżeczka
-
proszku do pieczenia2 łyżeczki
-
soli1 szczypta
-
wody1300 g
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
cukru120 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego80 g
-
masła pokrojonego na kawałki60 g
-
jajka2
Krem z serka
-
serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki200 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki100 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 łyżka
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego1 łyżeczka
-
soli (opcjonalnie)1 szczypta
Przełożenie
-
borówki, świeże do dekoracji (ok. 100 g)
-
skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), do dekoracji2 łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
587.9 kcal /
2459.7 kJ
Białko
8.9 g
Tłuszcz
40 g
Węglowodany
50.1 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
23.7 g
Sód
225 mg