Ciasto na parze z borówkami z kremem cytrynowym

3.0 3 oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
10 porcji

Składniki

  • borówek, świeżych
    120 g
  • mąki pszennej plus ½ łyżeczki do obtoczenia
    240 g
  • jajka
    4
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    200 g
  • cukru
    150 g
  • mleka
    80 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
    2 - 3 łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    2 łyżki
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    1 łyżeczka
  • proszku do pieczenia
    2 łyżeczki
  • soli
    1 szczypta
  • wody
    1300 g
Krem cytrynowy (lemon curd)
  • cukru
    120 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    80 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    60 g
  • jajka
    2
Krem z serka
  • serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
    200 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    1 łyżeczka
  • soli (opcjonalnie)
    1 szczypta
Przełożenie
  • borówki, świeże do dekoracji (ok. 100 g)
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), do dekoracji
    2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 587.9 kcal / 2459.7 kJ
Białko 8.9 g
Tłuszcz 40 g
Węglowodany 50.1 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 23.7 g
Sód 225 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...