Urządzenia i Akcesoria
Ciasto na parze z borówkami z kremem cytrynowym
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
10 porcji
Składniki
-
120 g borówek, świeżych
-
240 g mąki pszennej plus ½ łyżeczki do obtoczenia
-
4 jajka
-
200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
150 g cukru
-
80 g mleka
-
2 - 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
-
1300 g wody
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
120 g cukru
-
80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
60 g masła pokrojonego na kawałki
-
2 jajka
Krem z serka
-
200 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
-
100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
1 szczypta soli (opcjonalnie)
Przełożenie
-
borówki, świeże do dekoracji (ok. 100 g)
-
2 łyżeczki skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
225 mg
Białko
8.9 g
Kalorie
2459.7 kJ /
587.9 kcal
Tłuszcz
40 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
23.7 g
Węglowodany
50.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Biszkopt genueński z masłem
4 godz.
Andaluzyjskie herbatniki (mantecados)
1 godz.
Marynowane spiralizowane marchewki (TM5)
30 min
Ciasto podwójnie czekoladowe
1 godz. 10 min
Solone zakręcone ziemniaki na patyku (TM6, TM7)
10 min
Marynowane spiralizowane marchewki (TM6, TM7)
30 min
Czekoladowa tarta ze spiralizowaną gruszką (TM6, TM7)
1 godz. 15 min
Tort z szampańskim kremem
2 godz. 50 min
Krem klementynkowy (clementine curd)
30 min
Francuskie ciastka canelés
14 godz. 30 min
Biszkopt cytrynowy
4 godz.
Makaroniki truskawkowe
2 godz. 30 min