Urządzenia i Akcesoria
Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 14 godz.
16 porcji
Składniki
Krem pomarańczowy
-
140 g cukru
-
skórka z 1 pomarańczy bez białych błonek (albedo), pokrojona na 3 cm kawałki
-
1000 g mleka
-
100 g skrobi ziemniaczanej100 g skrobi kukurydzianej
-
4 jajka
-
4 żółtka
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ptysie
-
300 g wody
-
160 g masła pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
20 g cukru
-
240 g mąki pszennej
-
6 jajek
-
woda do zwilżenia
Gorzka czekolada
-
500 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
Składanie croquembouche
-
cukier puder do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
163 mg
Białko
11.5 g
Kalorie
2041.2 kJ /
487.9 kcal
Tłuszcz
28 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
15.5 g
Węglowodany
47.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Biszkopt cytrynowy
4 godz.
Czekoladki (Thermomix® Nester)
30 min
Wielkanocne babeczki „zajączki”
1 godz. 45 min
Pączki z kremem ajerkoniakowym
4 godz.
Millefeuille z karmelem i orzechami
13 godz. 10 min
Ciasto podwójnie czekoladowe
1 godz. 10 min
Malinowe wyspy
9 godz.
Torcik lodowy Gemma z jagodami i mascarpone
31 godz.
Czekoladki truskawkowe z różowej czekolady
1 godz. 40 min
Ciasto Red Velvet Cake w kształcie serca
1 godz. 20 min
Biszkopt pistacjowy
4 godz.
Eklerki pistacjowe
4 godz.