Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
TM6

Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)

3.8 (11 ocen)

Składniki

Krem pomarańczowy

  • 140 g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy, bez białych błonek (albedo), pokrojona na 3 cm kawałki
  • 1000 g mleka
  • 100 g skrobi kukurydzianej
    lub 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego

Ptysie

  • 300 g wody
  • 160 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • woda, do zwilżenia

Gorzka czekolada

  • 500 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki

Składanie croquembouche

  • cukier puder, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2041.2 kJ / 487.9 kcal
Białko
11.5 g
Węglowodany
47.5 g
Tłuszcz
28 g
Tłuszcz nasycony
15.5 g
Błonnik
4.3 g
Sód
163 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy