Wersje kompatybilne
Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem pomarańczowy
- 140 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy, bez białych błonek (albedo), pokrojona na 3 cm kawałki
- 1000 g mleka
-
100
g skrobi kukurydzianej
lub 100 g skrobi ziemniaczanej - 4 jajka
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ptysie
- 300 g wody
- 160 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 20 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 6 jajek
- woda, do zwilżenia
Gorzka czekolada
- 500 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
Składanie croquembouche
- cukier puder, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2041.2 kJ / 487.9 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 47.5 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.5 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 163 mg
Alternatywne przepisy
Pomarańczowe ciasto choinka
15h 40min
Makaroniki truskawkowe
2h 30 min
Tort tiramisu bez pieczenia
7 Std. 30 Min
Fantazje drożdżowe
45 Min
Bezalkoholowy grzaniec pomarańczowo-jabłkowy
30 min
Czekoladowe krążki z bakaliami (beggars)
30 min
Bawarski chleb preclowy
2h
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 Std.
Biscotti z pistacjami i czekoladowe łyżeczki
2h
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2h
Cynamonki
2 Std. 15 Min
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM6)
30 min