Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)

3.6 14 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 14 godz.
16 porcji

Składniki

Krem pomarańczowy
  • 140 g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy bez białych błonek (albedo), pokrojona na 3 cm kawałki
  • 1000 g mleka
  • 100 g skrobi kukurydzianej
    100 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ptysie
  • 300 g wody
  • 160 g masła pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • woda do zwilżenia
Gorzka czekolada
  • 500 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
Składanie croquembouche
  • cukier puder do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 487.9 kcal / 2041.2 kJ
Białko 11.5 g
Tłuszcz 28 g
Węglowodany 47.5 g
Błonnik 4.3 g
Tłuszcz nasycony 15.5 g
Sód 163 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...