Wersje kompatybilne
Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem pomarańczowy
- 140 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy, bez białych błonek (albedo), pokrojona na 3 cm kawałki
- 1000 g mleka
-
100
g skrobi kukurydzianej
lub 100 g skrobi ziemniaczanej - 4 jajka
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ptysie
- 300 g wody
- 160 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 20 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 6 jajek
- woda, do zwilżenia
Gorzka czekolada
- 500 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
Składanie croquembouche
- cukier puder, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2041.2 kJ / 487.9 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 47.5 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.5 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 163 mg
Alternatywne przepisy
Mus z czarnej porzeczki do tortów i deserów
45 min
Makaroniki truskawkowe
2h 30min
Krem pistacjowo-czekoladowy
40 min
Masa maślana „3M” do dekoracji tortów
10 min
Zimowy tort z frużeliną żurawinową
6h
Mazurek cytrynowy
2 Std.
Krem z ciastek korzennych
10 min
Ciasto brzoskwiniowe Bellini
28h 20 min
Biszkopt pistacjowy
4h
Mini babki drożdżowe imbirowo-wiśniowe (mini panettones)
5hod.
Imprezowa gwiazda z pesto
2h 30min
Świąteczna przystawka w kształcie choinki
1 godz.