Urządzenia i Akcesoria
Wegańskie curry z bakłażanem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
30 g orzeszków ziemnych, niesolonych
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokojona na kawałki
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 2 łyżki do skropienia
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
450 g wody
-
500 g bakłażana pokrojonego w 1-2 cm kostkę
-
2 łyżki oliwy z oliwek do skropienia
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego (patrz wskazówka)
-
35 mąki pszennej35 g mąki kukurydzianej
-
20 - 30 g czerwonej pasty curry20 - 30 g pasty curry massaman
-
150 g mleczka kokosowego
-
20 g syropu z agawy
-
250 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej100 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
-
100 g pieczarek pokrojonych w 0,5 cm plastry
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1207.2 mg
Białko
11.7 g
Kalorie
1890.5 kJ /
451.8 kcal
Tłuszcz
26 g
Błonnik
11.4 g
Tłuszcz nasycony
8.1 g
Węglowodany
43.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chrupiąca sałatka ziemniaczana z ubijaną fetą
2 godz.
Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM5)
45 min
Tofu tikka masala
55 min
Wegański pad thai z tofu
45 min
Wegańskie zielone curry z tofu
25 min
Makaron shirataki (konjac) z sosem orzechowo-szparagowym
45 min
Makaron z pesto z buraka (TM7)
25 min
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min