Wegańskie curry ze szparagami
TM6 TM5

Wegańskie curry ze szparagami

4.6 (37 ocen)

Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 30 g oleju
  • 200 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 2 pęczki białych szparagów (ok. 500 g każdy)
  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
  • 75 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 45 g żółtej pasty curry
  • 25 g dżemu morelowego (patrz wskazówka)
  • 200 g pomidora, pokrojonego na kawałki
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 szczypta cukru
  • tajska bazylia, świeża, do dekoracji
    lub bazylia, świeża, do dekoracji
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2259 kJ / 539.9 kcal
Białko
11.6 g
Węglowodany
65.8 g
Tłuszcz
22.7 g
Tłuszcz nasycony
15.2 g
Błonnik
6.5 g
Sód
823 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy