Urządzenia i Akcesoria
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Pieczony ryż z trawą cytrynową i tajska zielona pasta curry
-
40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
20 g zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki korzenia galangalu, suszonego, mielonego, pokrojonego na 2 mm plastry5 g korzenia galangalu, świeżego (opcjonalnie) pokrojonego na 2 mm plastry
-
skórkę otartą z ½ limonki ekologicznej, bez białych błonek
-
1 łyżeczkę kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczkę nasion kolendry1 łyżeczkę kolendry, mielonej
-
15 liści liści tajskiej bazylii, świeżych
-
50 g oliwy z oliwek
-
1 łodygę trawy cytrynowej, świeżą pokrojoną w 5 mm plastry
-
10 g liści kolendry, świeżych
-
sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
-
1 ½ łyżeczkę soli
-
200 g ryżu basmati
-
450 g wody
-
1 łodygę trawy cytrynowej, świeżą przekrojoną wzdłuż na pół
Curry
-
20 g oleju
-
250 g bakłażana pokrojonego w 2-3 cm kostkę
-
400 g mleczka kokosowego
-
300 g wody
-
liście limonki Kaffir, suszone3 liście limonki Kaffir, świeże
-
100 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
-
200 g batatów pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżka cukru palmowego
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
-
1 łyżka oleju kokosowego płynnego (patrz wskazówka)
-
1 łyżka miodu
-
½ łyżeczki soli
-
1 cebula dymka tylko biała część, pokrojona w 0,5 cm plastry
-
1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
-
80 g groszek cukrowy, mrożony
-
80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
-
3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
-
1 - 2 limonki pokrojone w ósemki, do podania
-
tajska bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
-
1 zielona papryczka chili, świeża pokrojona w 5 mm plastry, do podania (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1315 mg
Białko
11 g
Kalorie
2396 kJ /
572.3 kcal
Tłuszcz
27 g
Błonnik
10.7 g
Tłuszcz nasycony
18.3 g
Węglowodany
77.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 godz.
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50 min
Massaman curry z kurczakiem
1 godz. 40 min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Pikantna potrawka z bakłażana
30 min
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Curry z warzywami
1 godz. 25 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min