
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 900 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 200 g ryżu (np. długoziarnistego, basmati)
- 200 g batatów pokrojonych na 1 cm kawałki
- 100 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
- 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
- 200 g bakłażana pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
- 400 g mleczka kokosowego
- 2 - 3 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - 100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
80
g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
lub 80 g liści szpinaku baby, świeżych - 80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
- 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
- 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 574.5 kcal / 2396 kJ
- Białko
- 11 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Węglowodany
- 77.8 g
- Błonnik
- 10.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.3 g
- Sód
- 1315 mg