Wegetariańskie zielone curry z ryżem

Wegetariańskie zielone curry z ryżem

4.2 47 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 900 g wody
  • 200 g ryżu (np. długoziarnistego, basmati)
  • 200 g batatów pokrojonych na 1 cm kawałki
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 200 g bakłażana pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 2 - 3 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 80 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
    80 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do podania
  • 80 g minikolb kukurydzy, konserwowych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 574.5 kcal / 2396 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 77.8 g
Błonnik 10.7 g
Tłuszcz nasycony 18.3 g
Sód 1315 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...