Urządzenia i Akcesoria
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
900 g wody
-
200 g ryżu (np. długoziarnistego, basmati)
-
200 g batatów pokrojonych na 1 cm kawałki
-
2 łyżeczki soli
-
100 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
20 g oleju rzepakowego
-
200 g bakłażana pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
-
400 g mleczka kokosowego
-
2 - 3 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
80 g liści szpinaku baby, świeżych80 g groszek cukrowy, mrożony
-
3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
-
1 limonka pokrojona w ćwiartki, do podania
-
80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1315 mg
Białko
11 g
Kalorie
2396 kJ /
574.5 kcal
Tłuszcz
27 g
Błonnik
10.7 g
Tłuszcz nasycony
18.3 g
Węglowodany
77.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegańskie curry ze szparagami
1 godz.
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 godz.
Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
50 min
Warzywny stir-fry z curry
1 godz.
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Pikantna potrawka z bakłażana
30 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Koreański ramen z tofu
50 min
Curry z warzywami
1 godz. 25 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min