
Urządzenia i Akcesoria
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
900 g wody
-
200 g ryżu (np. długoziarnistego, basmati)
-
200 g batatów pokrojonych na 1 cm kawałki
-
2 łyżeczki soli
-
100 g różyczek brokułu przekrojonych na pół
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
20 g oleju rzepakowego
-
200 g bakłażana pokrojonego w 1,5-2 cm kostkę
-
400 g mleczka kokosowego
-
2 - 3 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
80 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
-
3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji
-
1 limonka pokrojona w ćwiartki, do podania
-
80 g minikolb kukurydzy, konserwowych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
574.5 kcal /
2396 kJ
Białko
11 g
Tłuszcz
27 g
Węglowodany
77.8 g
Błonnik
10.7 g
Tłuszcz nasycony
18.3 g
Sód
1315 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Wegańskie curry ze szparagami
1h
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1h
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 min.
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1h 10 min.
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min.
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1h 15 min.
Curry z warzywami
1h 25 min.
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min.
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min.
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Korma z pieczonymi warzywami
55 min.
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min.