Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 2 cm paski
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
- 300 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną - 1 papryczka chili cayenne, suszona (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1325.1 kJ / 316.7 kcal
- Białko
- 12.9 g
- Węglowodany
- 41.8 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 11.5 g
- Sód
- 1128 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-pomidorowym
40 Min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 Min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 Min
Wegańskie leczo z ryżem
45 Min
Wegański ziołowy „ser” à la feta
12h 10 min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 Min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5min
Sos warzywny z masłem orzechowym
30 Min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1h 35min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55min
Grzybowe stir-fry z ryżem
55min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 Min