Wegańskie zielone curry z tofu

4.1 8 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje

Składniki

  • 360 - 400 g tofu, świeżego pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½ - 1 papryczka chili, świeża pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju plus dodatkowo 2 łyżki do smażenia
  • 100 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 100 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 120 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 200 g wody
  • 2 łyżki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soli
  • kolendra, świeża do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 921.7 mg
Białko 12.4 g
Kalorie 1702 kJ / 406.8 kcal
Tłuszcz 30.6 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 16.6 g
Węglowodany 14.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...