Dhal z soczewicy ze szpinakiem i krewetkami

3.0 2 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 250 g marchewki
  • 250 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych
  • 150 g krewetek, surowych, obranych świeżych
    150 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • 150 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 200 g wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 centymetry łodygi trawy cytrynowej, świeżej (opcjonalnie) drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 ½ limonki
  • 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem drobno posiekana
  • 60 g liści szpinaku baby, świeżych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 719.5 mg
Białko 17.7 g
Kalorie 1446.1 kJ / 345.6 kcal
Tłuszcz 10.7 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 7.6 g
Węglowodany 41.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...