Urządzenia i Akcesoria
Dhal z soczewicy ze szpinakiem i krewetkami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
250 g marchewki
-
250 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych
-
150 g krewetek, surowych, obranych świeżych
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
½ papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
10 g oliwy z oliwek
-
¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
150 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
200 g mleczka kokosowego
-
200 g wody
-
¾ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2 centymetry łodygi trawy cytrynowej, świeżej (opcjonalnie) drobno posiekanej
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 ½ limonki
-
1 zielona cebulka ze szczypiorkiem drobno posiekana
-
60 g liści szpinaku baby, świeżych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
719.5 mg
Białko
17.7 g
Kalorie
1446.1 kJ /
345.6 kcal
Tłuszcz
10.7 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Węglowodany
41.9 g