Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g warzyw, mieszanych, w równych proporcjach, marchewki, kalafiora, brokułu
- 30 g ryżu brązowego
- 1200 g wody
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 30 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 25 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku, mały
- ½ łyżeczki curry, mielonego
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- 1 szczypta suszonych płatków chili (opcjonalnie)
-
1
łyżeczka syropu z agawy
lub 1 łyżeczka syropu klonowego - 80 g mleczka kokosowego
- 150 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3278 kJ / 783.5 kcal
- Białko
- 28.5 g
- Węglowodany
- 87.3 g
- Tłuszcz
- 33.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.7 g
- Błonnik
- 17.8 g
- Sód
- 3444.9 mg
Alternatywne przepisy
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30 Min
Brokułowa zupa z soczewicą
25p
Grecka zupa z soczewicy
40 min
Kaszotto gryczane z ciecierzycą, fetą i oliwkami
40 min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1 Std.
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 min
Aromatyczne biryani z soczewicą
40 min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 Min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5 min
Sos warzywny z masłem orzechowym
30 Min
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30 Min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 Min