Urządzenia i Akcesoria
Comber z sarny (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z knedlami, dynią, sosem grzybowym i żurawinowym chutneyem
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Chutney żurawinowy
-
cukru żelującego 2:180 g
-
gwiazdka anyżu1
-
ziaren ziela angielskiego5
-
owoce jałowca2
-
goździk1
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
wody70 g
-
żurawiny, świeżej200 g
Comber z sarny (sous-vide)
-
sarniny combra, bez skóry i kości800 g
-
owoce jałowca4
-
goździki2
-
tymianku, świeżego tylko liście2 gałązki
-
majeranku, świeżego tylko liście4 gałązki
-
rozmarynu, świeżego tylko liście1 gałązka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
ziaren ziela angielskiego8
-
soli5 g
-
liść laurowy, suszony1
-
masła (po ok. 10 g każdy)4 plastry
-
wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)1400 - 1500 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego30 g
Knedle i dynia
-
dyni Hokkaido500 g
-
białej bułki, czerstwej pokrojonej w 2 cm kostkę250 g
-
pieczarek pokrojonych w ćwiartki150 g
-
cebuli przekrojonej na pół60 g
-
masła10 g
-
mleka200 g
-
mąki pszennej5 g
-
soli2 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
gałki muszkatołowej, mielonej½ łyżeczki
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście10 g
-
szczypiorku, świeżego pokrojonego na 4 cm kawałki5 g
-
jajka3
-
oleju20 g
-
miodu, płynnego20 g
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
majeranku, świeżego tylko liście4 gałązki
-
kolendry, świeżej tylko liście2 gałązki
-
papryki słodkiej, mielonej½ łyżeczki
-
woda do zwilżenia
Sos grzybowy i comber z sarniny c.d.
-
cebuli przekrojonej na pół50 g
-
ząbek czosnku1
-
grzybów, suszonych namoczonych 20 min w ciepłej wodzie, odsączonych30 g
-
oleju plus 1 łyżka30 g
-
sherry wytrawnego50 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej¼ łyżeczki
-
tymianku, świeżego tylko liście2 gałązki
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
wody plus 4 łyżki500 g
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
-
skrobi kukurydzianej2 łyżeczki
-
śmietany UHT, 18% tłuszczu100 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
641.7 kcal /
2684.8 kJ
Białko
45.4 g
Tłuszcz
28.6 g
Węglowodany
51 g
Błonnik
5.6 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Sód
1898 mg