Urządzenia i Akcesoria
Ciasto Stollen o smaku grzanego wina
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 45 min
16 porcji
Składniki
-
200 g żurawiny, suszonej
-
80 g syropu do grzańca (patrz wariant)
-
30 g czerwonego wina30 g wina Porto
-
200 g mleka
-
200 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
100 g cukru
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
570 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
160 - 200 g masy marcepanowej
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
84 mg
Białko
5.8 g
Kalorie
1514.3 kJ /
361.9 kcal
Tłuszcz
14.3 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Węglowodany
54 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Katalog świąteczny
25 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Stollen
6 godz.
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Ziołowa przyprawa do chleba
5 min
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Bułki na piwie z cheddarem
3 godz. 15 min
Karp w migdałowej panierce
1 godz. 40 min
Kruche ciasteczka cytrynowo-pistacjowe
1 godz. 55 min
Świąteczny poncz
15 min
Pizza z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi
3 godz. 35 min
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min