Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g żurawiny, suszonej
- 80 g syropu do grzańca (patrz wariant)
-
30
g wina Porto
lub 30 g czerwonego wina - 200 g mleka
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 100 g cukru
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 570 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 160 - 200 g masy marcepanowej
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1514.3 kJ / 361.9 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 84 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z chorizo, ciecierzycą i makaronem
30min
Masa marcepanowa
1hod. 5min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 Std. 30 Min
Tort Mimoza z ananasem
3 Std. 30 Min
Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6)
2 godz. 15 min
Stollen
6 Std.
Trifle z ricottą i owocami jagodowymi
30min
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1 godz. 50 min
Cytrynowe fondanty z nutą curry
3 godz. 10 min
Brioszka „korona” z likierem
5 Std.
Mus czekoladowo-chałwowy z pomarańczą
3h 25min
Świąteczne tiramisu
5h 25 min