Urządzenia i Akcesoria
Francuski brunch
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Dżem jeżynowy
-
500 g jeżyn, mrożonych, uprzednio rozmrożonych500 g jeżyn, świeżych
-
250 g cukru żelującego 2:1
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ laski wanilii tylko nasiona
-
100 g wina musującego (opcjonalnie) np. Crémant
Ciasteczka Financiers
-
150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
100 g migdałów, blanszowanych
-
50 g mąki pszennej
-
170 g cukru pudru
-
½ laski wanilii tylko nasiona
-
150 g białek (z ok. 5 jajek)
Ziołowy omlet z kozim serem i figami oraz Croque Monsieur
-
600 g wody
-
150 g różyczek brokułu podzielonych na kawałki
-
120 g sera żółtego, pokrojonego na 3 cm kawałki120 g sera gruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
-
50 g masła
-
40 g mąki pszennej
-
300 g mleka
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 ½ łyżeczki soli
-
¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
18 kromek białego chleba tostowego
-
9 plastrów szynki gotowanej
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
10 g kolendry, świeżej tylko liście
-
10 g szczypiorku, świeżego posiekanego
-
150 g koziego sera, miękkiego podzielonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
8 jajek
-
4 figi świeże, pokrojone na kawałki, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1389 mg
Białko
33 g
Kalorie
4208.8 kJ /
1005 kcal
Tłuszcz
46 g
Błonnik
9 g
Tłuszcz nasycony
24 g
Węglowodany
116 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1 godz.
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 godz.
Sos pomidorowy marinara
1 godz. 15 min
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40 min
Kompot gruszkowy (w słoikach na zimę)
50 min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Dwukolorowy budyń waniliowo-czekoladowy
25 min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Purée ziemniaczane (w stacji Thermomix Friend®)
45 min
Portugalski crème brûlée
25 min
Wolno gotowany bulion cielęcy i ravioli z dynią (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 50 min
Jogurt waniliowy
12 godz. 20 min