
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dżem jeżynowy
-
500
g jeżyn, świeżych
lub 500 g jeżyn, mrożonych uprzednio rozmrożonych - 250 g cukru żelującego 2:1
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ laski wanilii tylko nasiona
- 100 g wina musującego np. Crémant (opcjonalnie)
Ciasteczka Financiers
- 150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 50 g mąki pszennej
- 170 g cukru pudru
- ½ laski wanilii tylko nasiona
- 150 g białek (z ok. 5 jajek)
Ziołowy omlet z kozim serem i figami oraz Croque Monsieur
- 600 g wody
- 150 g różyczek brokułu podzielonych na kawałki
-
120
g sera gruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 120 g sera żółtego pokrojonego na 3 cm kawałki - 50 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 300 g mleka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 18 kromek białego chleba tostowego
- 9 plastrów szynki gotowanej
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g kolendry, świeżej tylko liście
- 10 g szczypiorku, świeżego posiekanego
- 150 g koziego sera, miękkiego podzielonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 8 jajek
- 4 figi świeże, pokrojone na kawałki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1005 kcal / 4208.8 kJ
- Białko
- 33 g
- Tłuszcz
- 46 g
- Węglowodany
- 116 g
- Błonnik
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 24 g
- Sód
- 1389 mg