Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM5)

Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM5)

3.6 13 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
8 porcji

Składniki

Krojenie gruszek
  • 350 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
Sos karmelowy
  • 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
Masa jajeczna
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 200 g pieczywa pszennego, lekko czerstwego, np. bułki wrocławskiej lub chałki, pokrojonego na kromki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 6 jajek
  • 200 g mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 30 g budyniu waniliowego, w proszku niesłodzonego
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 120 g sera ricotta
    120 g twarogu sernikowego, z wiaderka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 429.2 kcal / 1795.6 kJ
Białko 12.1 g
Tłuszcz 23.8 g
Węglowodany 44.5 g
Błonnik 3.6 g
Tłuszcz nasycony 9.2 g
Sód 212.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...