Wersje kompatybilne
Gniazdka ze spiralizowanych warzyw z duszonymi pieczarkami (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 - 450 g cukinii, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 200 - 250 g batatów, podłużnych, Ø 4-5 cm, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- sól, do oprószenia
- 10 g oliwy z oliwek, plus dodatkowo 3 łyżki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 150 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plastry
- 1 łyżka pasty harissa
- 4 jajka
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- liście szpinaku, świeże, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1085.4 kJ / 259.4 kcal
- Białko
- 9.1 g
- Węglowodany
- 17.6 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 402.8 mg
Alternatywne przepisy
Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM5)
45 min
Zupa pomidorowa jak u babci
45 min
Surówka z tartej marchewki i cebuli (TM5)
10 min
Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM5)
45 min
Deska masła
10 min
Ogórki po azjatycku (TM5)
1h 30min
Ciasto jubileuszowe
2h 30min
„Risotto” z pestek słonecznika z czosnkiem niedźwiedzim
13h 40min
Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem
45 min
Krem z pieczonej papryki z rumienionymi słupkami warzyw
1h 20min
Dynia faszerowana komosą ryżową (quinoa)
1h
Grzybki marynowane
6h 30min