Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Sałatka ryżowa z warzywami i szynką; Deser z mascaropne i winogronami
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Sałatka ryżowa z warzywami i szynką; Deser z mascaropne i winogronami

4.4 (9 ocen)

Składniki

  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek, grubo posiekanych
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 200 g ryżu białego, basmati
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
  • 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
  • 150 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu, płynnego
  • 4 łyżki winogron, jasnych i ciemnych
  • 250 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g pora, biała i jasnozielona część, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 150 g szynki gotowanej, np. konserwowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4725.4 kJ / 1129.4 kcal
Białko
28.8 g
Węglowodany
83.4 g
Tłuszcz
78 g
Tłuszcz nasycony
37.8 g
Błonnik
5.9 g
Sód
1927.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy