
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka ryżowa z warzywami i szynką; Deser z mascaropne i winogronami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek grubo posiekanych
-
4 jajka
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1200 g wody
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
200 g ryżu białego, basmati
-
250 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
-
250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
-
150 g serka kremowego podzielonego na kawałki
-
50 g cukru pudru
-
1 łyżka miodu, płynnego
-
4 łyżki winogron jasnych i ciemnych
-
250 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
-
100 g pora biała i jasnozielona część, pokrojonego na 3 cm kawałki
-
30 g oliwy z oliwek
-
150 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
-
150 g szynki gotowanej np. konserwowej, pokrojonej w 2 cm kostkę
-
2 łyżki sosu sojowego
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1129.4 kcal /
4725.4 kJ
Białko
28.8 g
Tłuszcz
78 g
Węglowodany
83.4 g
Błonnik
5.9 g
Tłuszcz nasycony
37.8 g
Sód
1927.8 mg