Urządzenia i Akcesoria
Wolno gotowane ossobuco z szafranowym risotto (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Ossobucco
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście8 gałązek
-
ząbek czosnku1
-
skórka z cytryny (z ½ szt.), ekologiczna, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
-
selera naciowego bez łyka, pokrojonego na kawałki30 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki70 g
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
oliwy z oliwek plus 2 łyżki40 g
-
gicze wołowe, z kością lub gicze cielęce (ok. 200 g każda)4
-
mąka pszenna do oprószenia
-
masła2 łyżki
-
przecieru pomidorowego, typu passata150 g
-
bulionu mięsnego, płynnego (patrz wskazówka)300 g
-
białego wina, wytrawnego50 g
-
soli2 szczypty
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
Szafranowe risotto
-
cebuli szalotki30 g
-
masła40 g
-
ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14 min320 g
-
białego wina, wytrawnego100 g
-
bulionu mięsnego, płynnego (patrz wskazówka)750 g
-
szafranu1 - 2 szczypty
-
soli½ łyżeczki
-
sera parmezan, tartego40 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1512.2 kcal /
6327 kJ
Białko
114 g
Tłuszcz
79.8 g
Węglowodany
78.7 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
28.8 g
Sód
1854.5 mg