
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowanie i pieczenie jagnięciny
- 10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 16 ząbków czosnku
- 3 - 5 łyżek przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oliwy z oliwek
-
1
udziec jagnięcy, bez kości (2,5-3,5 kg)
lub 1 udziec jagnięcy, z kością (3,5-4,5 kg)
Sos jogurtowy
- ½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście
- 350 g jogurtu greckiego
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
- 60 g miodu, płynnego
Cytrynowy kuskus
- 400 g kaszy kuskus
- 170 g rodzynek
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona -
5
łyżek orzeszków piniowych
lub 5 łyżek migdałów, w słupkach - ½ pęczka kolendry, świeżej posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1213.7 kcal / 5078 kJ
- Białko
- 81.8 g
- Tłuszcz
- 66.1 g
- Węglowodany
- 72.9 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.6 g
- Sód
- 831.6 mg