Urządzenia i Akcesoria
Marokańska jagnięcina z cytrynowym kuskusem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz.
8 porcji
Składniki
Marynowanie i pieczenie jagnięciny
-
10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
16 ząbków czosnku
-
3 - 5 łyżek przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
50 g oliwy z oliwek
-
1 udziec jagnięcy, z kością, (3,5-4,5 kg)1 udziec jagnięcy, bez kości (2,5-3,5 kg)
Sos jogurtowy
-
½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście
-
350 g jogurtu greckiego
-
1 - 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
-
60 g miodu, płynnego
Cytrynowy kuskus
-
400 g kaszy kuskus
-
170 g rodzynek
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
500 g wody
-
1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
5 łyżek migdałów, w słupkach5 łyżek orzeszków piniowych
-
½ pęczka kolendry, świeżej posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
831.6 mg
Białko
81.8 g
Kalorie
5078 kJ /
1213.7 kcal
Tłuszcz
66.1 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
24.6 g
Węglowodany
72.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Nachos w tajskim stylu
1 godz.
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 godz.
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2 godz.
Łosoś wasabi w sezamie z sałatką z ogórków
25 min
Kokosowy kurczak po malajsku
10 godz.
Kurczak po tajsku w zielonym curry
45 min
Pikantna sałatka z krewetkami, spiralizowaną marchewką i ogórkiem (TM6, TM7)
20 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1 godz.
Pieczona wieprzowina z chutneyem, warzywami i purée z batatów
11 godz.
Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane i surówka z kapusty ze śliwkami
2 godz. 50 min
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 godz. 30 min