
Urządzenia i Akcesoria
Marokańska jagnięcina z cytrynowym kuskusem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz.
8 porcji
Składniki
Marynowanie i pieczenie jagnięciny
-
10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
16 ząbków czosnku
-
3 - 5 łyżek przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
50 g oliwy z oliwek
-
1 udziec jagnięcy, bez kości (2,5-3,5 kg)
Sos jogurtowy
-
½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście
-
350 g jogurtu greckiego
-
1 - 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
-
60 g miodu, płynnego
Cytrynowy kuskus
-
400 g kaszy kuskus
-
170 g rodzynek
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
500 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
5 łyżek orzeszków piniowych
-
½ pęczka kolendry, świeżej posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1213.7 kcal /
5078 kJ
Białko
81.8 g
Tłuszcz
66.1 g
Węglowodany
72.9 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
24.6 g
Sód
831.6 mg