Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
TM6 TM5

Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw

4.0 (40 ocen)

Składniki

  • 4 bataty (ok. 230 g każdy)
  • oliwa z oliwek, do skropienia batatów
  • 4 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Majonez banan-sriracha

  • 250 g oleju słonecznikowego
  • 1 banan, dojrzały, pokrojony na kawałki
  • 30 g sosu sriracha
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Surówka coleslaw

  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 250 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 5 g octu jabłkowego
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Farsz z soczewicy

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ - 1 papryczka chili jalapeño, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 20 g oleju
  • 300 g brązowej soczewicy, suszonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 limonka, pokrojona w plastry, do dekoracji
  • kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4697.6 kJ / 1122.8 kcal
Białko
24.5 g
Węglowodany
95.5 g
Tłuszcz
75 g
Tłuszcz nasycony
9.8 g
Błonnik
17 g
Sód
1154.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy