Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw

Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw

4.1 53 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • bataty (ok. 230 g każdy)
    4
  • oliwa z oliwek do skropienia batatów
  • soli
    4 szczypty
  • pieprzu czarnego, mielonego
    4 szczypty
Majonez banan-sriracha
  • oleju słonecznikowego
    250 g
  • banan dojrzały, pokrojony na kawałki
    1
  • sosu sriracha
    30 g
  • jajko
    1
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 - 3 szczypty
Surówka coleslaw
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    150 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
    250 g
  • octu jabłkowego
    5 g
  • soli
    2 - 3 szczypty
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 - 3 szczypty
Farsz z soczewicy
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    3
  • papryczka chili jalapeño, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1
  • oleju
    20 g
  • brązowej soczewicy, suszonej
    300 g
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    1 łyżeczka
  • wody
    500 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 - 3 szczypty
  • limonka pokrojona w plastry, do dekoracji
    1
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1122.8 kcal / 4697.6 kJ
Białko 24.5 g
Tłuszcz 75 g
Węglowodany 95.5 g
Błonnik 17 g
Tłuszcz nasycony 9.8 g
Sód 1154.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...