Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw

Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw

4.1 57 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 4 bataty (ok. 230 g każdy)
  • oliwa z oliwek do skropienia batatów
  • 4 szczypty soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Majonez banan-sriracha
  • 250 g oleju słonecznikowego
  • 1 banan dojrzały, pokrojony na kawałki
  • 30 g sosu sriracha
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Surówka coleslaw
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 250 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 5 g octu jabłkowego
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Farsz z soczewicy
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ - 1 papryczka chili jalapeño, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 20 g oleju
  • 300 g brązowej soczewicy, suszonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 limonka pokrojona w plastry, do dekoracji
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1154.5 mg
Białko 24.5 g
Kalorie 4697.6 kJ / 1122.8 kcal
Tłuszcz 75 g
Błonnik 17 g
Tłuszcz nasycony 9.8 g
Węglowodany 95.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...