Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami i sosem śmietanowo-cytrynowym

4.0 2 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami
  • różyczek brokułu
    300 g
  • czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
    200 g
  • rzodkiewek przekrojonych na pół
    200 g
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • kromek białego chleba tostowego pokrojonego na kawałki
    80 g
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g
    40 sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • koperku, świeżego tylko liście
    5 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • skórka otarta z cytryny (z 1 szt.), ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    50 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • fileta z łososia, świeżego, bez skóry w 1 kawałku
    1200 g
  • musztardy
    4 łyżki
Sos śmietanowo-cytrynowy
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • masła w tym 100 g zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
    130 g
  • białego wina, wytrawnego
    50 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    50 g
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    120 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 944.6 kcal / 3952.2 kJ
Białko 49.7 g
Tłuszcz 71.8 g
Węglowodany 24.1 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 29.2 g
Sód 755.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...