Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami i sosem śmietanowo-cytrynowym

4.0 2 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Łosoś w chrupiącej panierce z warzywami
  • 300 g różyczek brokułu
  • 200 g czerwonej cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 200 g rzodkiewek przekrojonych na pół
  • 50 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 80 g kromek białego chleba tostowego pokrojonego na kawałki
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • skórka otarta z cytryny (z 1 szt.), ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1200 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry w 1 kawałku
  • 4 łyżki musztardy
Sos śmietanowo-cytrynowy
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 130 g masła w tym 100 g zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 944.6 kcal / 3952.2 kJ
Białko 49.7 g
Tłuszcz 71.8 g
Węglowodany 24.1 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 29.2 g
Sód 755.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...