![Curried lentils and steamed pumpkin Curried lentils and steamed pumpkin](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/97DE6BEA-BBF6-40DF-AA6D-63B16FEC0BFB/Derivates/504CBF64-63AA-469A-B71A-5F9F43314D6E.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 heaped tsp cumin seeds (10 g)
- 4 heaped tsp coriander seeds (10 g)
- 1 ½ tsp salt
- 30 g fresh coriander, plus extra to garnish
-
50
g fresh coconut, peeled, cut in pieces (2-3 cm)
(opcjonalnie)
lub 3 heaped tbsp dried grated coconut (15 g) (opcjonalnie) - 80 g butter, cut in pieces
- 300 g onions, cut in pieces
- 2 garlic cloves
-
½ - ¾
tsp ground cayenne pepper
lub 1 - 2 fresh green chillies (6-8 cm long), deseeded -
1000 - 1200
g pumpkin, deseeded, cut in 8 pieces with skin on
lub 1000 - 1200 g butternut squash, deseeded, cut in 8 pieces with skin on - 300 g dried lentils, green, brown or Puy
- 1000 g water
- 250 - 300 g roasted red peppers, preserved, roughly diced (1-2 cm)
- 130 g crème fraîche (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1504 kJ / 358 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Błonnik
- 10.3 g
Alternatywne przepisy
Spiced Moroccan lentil soup
40 Min
Asparagus, Parmesan rice and lemon sabayon sauce
1 Std.
Steamed Fennel Bulbs
Brak ocen
Chopped vegetable salad
10 Min
Marinated white fish fillets with chermoula sauce and couscous salad
1h 20min
Spiced Moroccan lentil soup
40 Min
Spinach and tomato quiche
1 Std. 45 Min
Ratatouille
40 Min
Vegetable paella
40 Min
Smooth fennel and carrot soup
40 Min
Quinoa salad with crunchy vegetables
30 Min
Indian vegetable curry
50 Min