Urządzenia i Akcesoria
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie paprykowym z makaronem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
1 polędwica wieprzowa (500 g, Ø 5-6 cm)
-
8 - 10 plastrów boczku wędzonego, surowego, w plastrach
-
2 ząbki czosnku
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
20 g oleju
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
700 g wody
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
30 g czerwonego wina
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
300 g makaronu, suchego długiego, np. linguine
-
80 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
-
80 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
natka pietruszki, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1235.3 mg
Białko
40.8 g
Kalorie
4621 kJ /
1104.4 kcal
Tłuszcz
69.7 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
29.8 g
Węglowodany
77.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Czekoladowe półkule z wiśniami
9 godz.
Makaron z krewetkami i porem (TM7)
30 min
Nachos w tajskim stylu
1 godz.
Sałatka ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem (TM5)
15 min
Spaghetti z cytrusowo-porowym pesto (TM7)
45 min
Gęś pieczona z jabłkami
5 godz.
Gulasz wołowy na piwie z knedlami serowymi
1 godz. 55 min
Tacos z rumienionymi krewetkami, guacamole i salsą brzoskwiniową
30 min
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 godz. 30 min
Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym i ryżem
1 godz. 20 min
Bułeczki bao z wieprzowiną w sosie BBQ
2 godz. 10 min
Pulpety po myśliwsku
1 godz.