Urządzenia i Akcesoria
Wegetariańska moussaka (musaka)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji
Składniki
Pieczone warzywa i rozdrabnianie sera
-
1 cukinia (ok. 400 g), pokrojona w 7 mm plastry
-
2 bakłażany (ok. 800 g), pokrojone w 5 mm plastry
-
oliwa z oliwek do skropienia
-
sól do oprószenia
-
100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki100 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
Soczewica w sosie pomidorowym
-
100 - 150 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek
-
200 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
700 - 800 pomidorów, z puszki700 - 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
300 g wody
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
2 łyżeczki tymianku, suszonego
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
300 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
Sos beszamelowy
-
400 g mleka
-
30 g masła
-
40 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie moussaki (musaki)
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1187.3 mg
Białko
22.5 g
Kalorie
2166 kJ /
517.3 kcal
Tłuszcz
22.5 g
Błonnik
11.8 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Węglowodany
57.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pieczone wegetariańskie enchilady
50min
Wegańskie curry z bakłażanem
50min
Dyniowe ragout z ryżem
1h
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25min
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55min
Korma z pieczonymi warzywami
55min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2h 20min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30min
Kalafior tikka masala
30min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45min