
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
-
250
g grzybów, świeżych np. kurki, podgrzybki, boczniaki, pokrojonych w 2-3 cm kawałki
lub 250 g pieczarek pokrojonych w 2-3 cm kawałki - 60 g białego wina, wytrawnego
- 250 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 400 g wody
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
- 50 g sera gorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 433.4 kcal / 1813.3 kJ
- Białko
- 14.8 g
- Tłuszcz
- 19.6 g
- Węglowodany
- 53.7 g
- Błonnik
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Sód
- 448.1 mg