Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
-
250
g grzybów, świeżych, np. kurki, podgrzybki, boczniaki, pokrojonych w 2-3 cm kawałki
lub 250 g pieczarek, pokrojonych w 2-3 cm kawałki - 60 g białego wina, wytrawnego
- 250 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 400 g wody
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
- 50 g sera gorgonzola, łagodnego, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1813.3 kJ / 433.4 kcal
- Białko
- 14.8 g
- Węglowodany
- 53.7 g
- Tłuszcz
- 19.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Błonnik
- 8.7 g
- Sód
- 448.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
45min
Jednogarnkowy makaron z pomidorem i oliwkami
25 min
Dyniowe ragout z ryżem
45min
Makaron w sosie śmietanowo-serowym z suszonymi pomidorami
45min
Risotto z dynią i szpinakiem
35 Min
Makaron z fasolką szparagową, tofu i cukinią
30min
Jesienna zupa z pieczonego kalafiora i soczewicy
50min
Aromatyczne biryani z soczewicą
40min
Fettucine z grzybami
40min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h
Pasta z pieczonej papryki i orzechów
40min
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30min