
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowane jajka
- 4 jajka
- woda do gotowania jajek
- 40 g cebuli
- 20 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej w 2 mm plastry
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
- 100 g sosu sojowego
-
100
g mirinu
lub 50 g cukru - 1 łyżka ziaren sezamu, białego
Ramen
- 200 g makaronu ramen, suszonego
- 160 g miękkiego tofu pokrojonego w 1 cm kostkę
- 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 20 g oleju
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 1000 g wody
- 100 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 10 g alg morskich, suszonych np. kombu, wakame
- 100 - 120 g kimchi pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
100
g grzybów shiitake, świeżych pokrojonych w ćwiartki
lub 100 g grzybów shimeji, świeżych -
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 30 g koreańskiej pasty chili gochujang
-
2 - 3
łyżeczki papryki gochugaru, mielonej
lub ½ - ¾ łyżeczki chili, suszonego - 30 g sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 łyżki sosu rybnego (patrz wariant) (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu ostrygowego (patrz wariant) (opcjonalnie)
- ziarna sezamu, białego do posypania
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone w 5 mm plastry, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 324.3 kcal / 1356.7 kJ
- Białko
- 16.8 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Węglowodany
- 28.8 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 3180 mg