Pizza bianca z dynią i boczkiem
TM5 TM6

Pizza bianca z dynią i boczkiem

4.5 (6 ocen)

Składniki

Ciasto na pizzę

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 25 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki i wykończenie

  • 70 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200 - 250 g dyni Hokkaido, ze skórką, pokrojonej w 0,5 cm plastry (patrz wskazówka)
  • 100 g kostek boczku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczkę rozmarynu, suszonego
  • 150 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
    lub 150 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • 150 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
    lub 200 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
  • ½ pęczka szczypiorku, świeżego, posiekanego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3472 kJ / 829 kcal
Białko
29 g
Węglowodany
82 g
Tłuszcz
40 g
Błonnik
9.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy