Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na pizzę
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej
- 200 g wody
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 25 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatki i wykończenie
- 70 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 200 - 250 g dyni Hokkaido, ze skórką, pokrojonej w 0,5 cm plastry (patrz wskazówka)
- 100 g kostek boczku
- 20 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę rozmarynu, suszonego
-
150
g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
lub 150 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki - 150 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
lub 200 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki - ½ pęczka szczypiorku, świeżego, posiekanego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3472 kJ / 829 kcal
- Białko
- 29 g
- Węglowodany
- 82 g
- Tłuszcz
- 40 g
- Błonnik
- 9.8 g