Zupa pomidorowa jak u babci

4.7 153 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 500 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
  • 1300 g wody
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 500 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 ¼ łyżeczkę soli
  • ⅔ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ¼ łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 ¼ łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 ½ kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 ¼ łyżeczkę cukru
  • natka pietruszki, świeża (opcjonalnie) posiekana

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 76.4 kcal / 319.4 kJ
Białko 3.6 g
Tłuszcz 1.2 g
Węglowodany 14.3 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 0.5 g
Sód 796.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...