Urządzenia i Akcesoria
Zupa pomidorowa jak u babci
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
500 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
-
1300 g wody
-
3 liście laurowe, suszone
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
500 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 ¼ łyżeczkę soli
-
⅔ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 ¼ łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
1 ¼ łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
3 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
-
1 ¼ łyżeczkę cukru
-
natka pietruszki, świeża (opcjonalnie) posiekana
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
76.4 kcal /
319.4 kJ
Białko
3.6 g
Tłuszcz
1.2 g
Węglowodany
14.3 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
0.5 g
Sód
796.5 mg