Kremowa zupa ziemniaczana

Kremowa zupa ziemniaczana

4.8 2.0K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • kostek boczku
    50 - 80 g
    50 - 80 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 - 120 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • masła
    10 g
  • ziemniaków w tym 250 g pokrojonych na 3 cm kawałki i 400-500 pokrojonych w 2 cm kostkę
    650 - 700 g
  • majeranku, suszonego
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • kminku, mielonego
    1 łyżeczka
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    ¾ - 1 łyżeczka
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    3 łyżeczki
    3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • wody
    1000 g
  • liść laurowy, suszony
    1
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g
  • octu
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • gałka muszkatołowa, mielona do oprószenia
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 215.2 kcal / 900.5 kJ
Białko 4.4 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 23.4 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 6.1 g
Sód 382.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...