Urządzenia i Akcesoria
Kremowa zupa ziemniaczana
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
50 - 80 g boczku wędzonego, bez skóry i kości50 - 80 g kostek boczku
-
100 - 120 g cebuli przekrojonej na pół
-
10 g masła
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
650 - 700 g ziemniaków w tym 250 g pokrojonych na kawałki i 400-500 pokrojonych w 2 cm kostkę
-
2 łyżeczki majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka kminku, mielonego
-
¾ - 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1000 g wody
-
1 liść laurowy, suszony
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżeczka soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego1 łyżeczka octu
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
-
gałka muszkatołowa, mielona do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
382.8 mg
Białko
4.4 g
Kalorie
900.5 kJ /
215.2 kcal
Tłuszcz
12 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
6.1 g
Węglowodany
23.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZUPY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40min
Zupa koperkowa
45min
Kremowe ziemniaki z kalarepą
40min
Zupa grysikowa
35min
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
35min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55min
Kartoflanka
55min
Zupa z kurczakiem i makaronem orzo
45min
Zupa pomidorowa jak u babci
45min
Zupa ziemniaczana
1h
Kremowa zupa pieczarkowa
25min
Zupa krem z ziemniaków
40min