
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g ogórków gruntowych z odciętymi końcówkami
- 50 g korzenia selera w kawałku, który zmieści się w szerokiej części podajnika
- 50 g korzenia pietruszki z odciętymi końcówkami
- 80 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g pora tylko biała część, pokrojona w 2 cm plastry
- 20 g masła
- 350 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 186.2 kcal / 778.9 kJ
- Białko
- 3.5 g
- Tłuszcz
- 9.1 g
- Węglowodany
- 24.7 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Sód
- 58.7 mg