Urządzenia i Akcesoria
Żurek z rumienionym boczkiem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
-
4 jajka
-
woda (do oznaczenia 1 l)
-
200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
30 g oliwy z oliwek30 g oleju
-
150 g cebuli pokrojonej w piórka
-
2 ząbki czosnku
-
800 g wody
-
200 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
2 - 3 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 białe kiełbasy, parzone
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 - 3 grzyby, suszone
-
4 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
-
200 - 300 g zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
-
2 łyżeczki majeranku, suszonego
-
1 łyżeczka chrzanu, tartego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
820.9 mg
Białko
24.7 g
Kalorie
2927.9 kJ /
699.8 kcal
Tłuszcz
39.5 g
Błonnik
9.6 g
Tłuszcz nasycony
11.9 g
Węglowodany
63.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Newsletter 2025
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem
40 min
Limoncello spritz
10 min
Spaghetti à la carbonara z pistacjami
30 min
Zupa krem i chipsy z batata (TM7, TM6)
35 min
Sałatka z marchewki i jabłek z serem feta i orzechami (TM5)
15 min
Kremowy żurek z białą kiełbasą
45 min
Galaretki z owocami
1 godz. 35 min
Zupa warzywna, kurczak w sosie musztardowo-śmietanowym
40 min
Zupa jarzynowa i danie na Varomie
1 godz. 45 min
Zupa pomidorowa jak u babci
45 min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1 godz. 10 min
Roladki schabowe w sosie własnym
1 godz. 30 min