
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 dynie Hokkaido, małe, 800-900 g każda, bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania i smażenia
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g jarmużu, tylko liście, bez twardych części, pokrojonego na kawałki
- 200 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1000 g wody
- 8 pieczarek, pokrojonych w 1-2 mm plastry
-
15
g czerwonego octu winnego
lub 15 g białego octu winnego - ½ łyżeczki miodu, płynnego
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- ½ - ¾ łyżeczki oregano, suszonego
- ½ - ¾ łyżeczki czosnku, granulowanego
- 150 g sera feta, pokrojonego w 1 cm kostkę
- sos sriracha, do polania
- pestki granatu, do dekoracji
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1984.9 kJ / 474.4 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 65.6 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.3 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Sód
- 699.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekoladowa tarta ze spiralizowaną gruszką (TM5)
1 godz. 15 min
Tofucznica
30 min
Gniazdka ze spiralizowanych warzyw z duszonymi pieczarkami (TM5)
1 godz.
Bowl z plackami z tartego selera i jajkiem na miękko (TM5)
25 min
Spiralizowana dynia z białą kiełbasą, gorgonzolą i orzechami (TM6)
25 min
Buraki à la Wellington
3 godz.
Świąteczne choinki brownie
2 godz. 50 min
Cantucci czekoladowe z pistacjami
2 godz.
Zielone pancakes z tofu
15 min
Kanapki z pastą z tofu
5 min
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 godz.
Ciastka klocki
1 godz. 40 min